"ВИНОГРАД НА СТАРТІ" – ОГЛЯД ВЕБІНАРУ 10.03.2021

З чого починається виноград?

Виноградарі добре знають, що отримання якісного і щедрого врожаю потребує неабияких зусиль. Кожен агрономічний захід – будь то обрізка, живлення чи захист від хвороб або шкідників, – має важливе значення. Крім того, свій вагомий вклад у розвиток лози вносять і погодні умови.

Важливо: щороку українські виноградарі втрачають від 30 до 50% очікуваного врожаю, якщо вчасно не захищають насадження від шкодочинних об’єктів.

В рамках підготовки до сезону 2021 компанія «Самміт-Агро Юкрейн» 10 березня зібрала виноградарів на он-лайн конференції «ВИНОГРАД НА СТАРТІ». 

Щоб максимально професійно висвітлити питання, запросили кваліфікованих спікерів.

Першим виступав Андрій Штірбу, к.б.н., завідувач відділу виноградарства ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова».

Науковець звернув увагу гостей вебінару на цьогорічні метеоумови, що були притаманні для кожного з виноградних регіонів України, відзначив їх вплив на різні сорти винограду.

Як пройшла перезимівля у різних столових та технічних сортів, які пошкодження мали місце, та як належним чином на це реагувати – ключові питання, що були розглянуті під час заходу.

Крім того, експерт надав цінні рекомендації щодо обрізки винограду в залежності від ступеню пошкодження, а також інші не менш важливі агроприйоми для успішного старту культури.

Олександр Олійник, керівник Департаменту Реєстрації та Розвитку продуктів «Самміт-Агро Юкрейн», розповів про біопродукти, як важливий інструмент для отримання рясного та якісного врожаю винограду.

Спеціаліст звернув увагу виноградарів на 3 унікалльні біологічні продукти:

АМАЛГЕРОЛ – інноваційний біостимулянт, що допомагає культурі відновитись після стресів, стимулює ріст та розвиток рослин, покращує врожайність і товарні характеристики ягід;

КІНАКТИВ ІНІШІАЛ – біостимулянт для покращення запилення та росту зав’язі;

БЕСТКУР – біологічний фунгіцид проти сірої гнилі.

Всі вищенаведені продукти є 100% натуральними, мають сертифікати «Органік Стандарт» й можуть бути застосовані у органічному землеробстві.

Розглянули низку практичних дослідів з різних господарств, завдяки чому пересвідчилися в дієвості й важливості застосування біопродуктів у виноградарстві.

Другим запрошеним незалежним експертом стала Людмила Баранець, к.с.-г.н., провідний науковий співробітник відділу фітопатології та захисту рослин ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова», котра розповіла слухачам про прогноз розвитку хвороб винограду у 2021 році.

Науковець звернула увагу, що саме хвороби становлять 70% від усіх патогенних чинників. Разом з учасниками розглянули найпоширеніші хвороби та методи їх діагностики.

А як же ефективно захистити виноградники від хвороб?

Про це гостям он-лайн заходу розповів Керівник Південно-Східного регіону «Самміт-Агро Юкрейн» Ігор Мусіч.

У портфоліо компанії є аж 23 препарати для захисту винограду, серед яких 10 – фунгіциди.

Спеціаліст виділив найагресивніші хвороби винограду: мілдью, оїдіум та сіра гниль.

Найбільшу увагу приділили продукту МІЛДІКАТ – унікальному японському фунгіциду для контролю мілдью, що має контактну, системну та трансламінарну дії, та забезпечує максимальний захист на всіх етапах росту культури. Важлива додаткова перевага для виноробів: застосування препарату абсолютно не впливає на  процес бродіння вина.

Проти оїдіуму експерт також навів низку дієвих рішень, серед яких європейський досвід використання сучасних прогресивних фунгіцидів ЮТАКА та ЯМАТО. А сіру гниль, безперечно, відмінно  контролює усім відомий висококласний фунгіцид ТОПСІН-М.

Питань експертам було чимало! А по завершенню заходу провели «Виноградну вікторину», аби найуважніші слухачі отримали цінні подарунки від організаторів.

Бажаєте дізнатись більше?

Дивіться запис вебінару на нашому You-Tube каналі: https://is.gd/fbxO2g